Det blir allt mer populärt, både i Stockholm och i resten av landet, att installera utomhusbelysning som lyser upp verandan eller delar av trädgården året runt. Under den mörka tiden på året blir det becksvart utanför rutan redan på eftermiddagen, och vill man se vad som försiggår utanför huset, eller kanske bara njuta av sin vintervackra trädgård, finns det stora fördelar med utomhusbelysning. Vissa skapar magiska vinterträdgårdar, inte minst inför jul- och nyårshelgerna, medan andra nöjer sig med en mer modest ljussättning. Hur man än väljer att arrangera sin utebelysning måste man alltid vara noga med säkerheten och med vilka produkter man väljer.
Elprodukter utomhus blir utsatta för fukt oavsett väder, och fukt och elektricitet är en farlig kombination. Vill du installera utomhusbelysning ska du alltid vända dig till en behörig elektriker
Vill man kunna använda elprodukter utomhus så ska man alltid låta installera ett uttag på utsidan av huset. Under inga omständigheter ska man ha en permanent koppling som är beroende av att el dras inifrån huset. De uttag som används måste vara skyddsjordade och försedda med jordfelsbrytare. Elprodukter utomhus såsom belysning och infravärme blir utsatta för fukt oavsett väder, och fukt och elektricitet är en farlig kombination. Vill du installera utomhusbelysning ska du alltid vända dig till en behörig elektriker, som kan installera ett skyddsjordat uttag avsett för utomhusbruk, eller koppla in fast armatur. Vi hjälper dig gärna med utomhusbelysningen i din trädgård, oavsett om det gäller att lysa upp hela trädgården eller att installera en lampa ovanför garageporten.
Elsäkerhet utomhus
När du köper in belysning för utomhusbruk ska du alltid titta efter CE-märkning och IP-beteckning. CE-märkningen är ett EU-krav och garanterar att produkten följer EU-standard med avseende på säkerhet, kvalitet och miljö. I princip alla elprodukter som säljs i Sverige är CE-märkta, så det är framför allt när du letar på begagnatmarknaden eller i antikaffärer och till exempel hittar någon fin lampa som det är bra att kolla lite extra på märkningen.
IP-beteckningen anger produktens skalskydd och motståndskraft mot fukt. Den första siffran i numret anger hur tätt skyddet är mot till exempel damm och går från noll till sex, där sexan innebär helt dammtätt. Den andra siffran anger motståndskraft mot fukt, och det är framför allt den som är intressant när det gäller utebelysning. Elprodukter som används utomhus ska ha ett så kallat strilskyddat utförande och en IP-märkning på minst IPX4, där fyran alltså anger fuktskydd. En sådan produkt kan stå ute i regn, snö och blåst året om.
Att ljussätta sin trädgård
Med ljusslingor och spotlights går det att skapa magi i sin trädgård. Genom att punktbelysa vissa träd, rabatter eller andra föremål i trädgården kan man skapa sin egen nattliga utställning som passar utmärkt både på vinter och på sommaren. Att kunna se ut i trädgården även när det är mörkt ökar känslan av tryggheten och bryter lite av den isolering man kan uppleva under den mörka årstiden.
Men utomhusbelysning kan också vara praktisk, som till exempel en strålkastare med sensor som tänds när någon närmar sig på uppfarten eller vid garaget. En guide för den husägare som kommer hem sent, och en avskräckande signal till den som kanske inte har rent mjöl i påsen. Är man bortrest kan ett sådant system göra att en granne kan upptäcka ett inbrottsförsök och ringa polisen.
Andra inlägg
- Kan elektriska apparater skadas vid åska?
- Så gör du vid ett strömavbrott
- Vad gör man med elavfall?
- Sök bidrag för energiåtgärder i ditt hus
- Elstängsel med solceller – så fungerar det
- Krislåda vid strömavbrott
- Hur påverkas vi av byte från 4g till 5g?
- Reparera eller byta vattenburen elpanna
- Så tar du bort batterisyra när den läckt
- Så sparar du el i vinter