Krislåda vid strömavbrott

Att ha en krislåda förberedd är alltid bra. Oförutsägbara händelser kan slå ut delar av infrastrukturen och man kan bli utan vatten och el i flera dagar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar att man skall vara förberedd att klara sig en vecka själv utan hjälp från samhället.

Vid ett vanligt strömavbrott behöver man oftast inte så mycket men vid längre strömavbrott eller kriser är det bra att vara ordentligt förberedd. Vi redogör för vad du behöver vid ett mindre strömavbrott men även vad som kan vara bra att ha hemma ifall det blir längre.

Bra att ha vid ett mindre strömavbrott

Med ett mindre strömavbrott menar vi några timmar. 

Värmeljus och tändstickor

I Sverige är det mörkt och kallt. Värmeljus ger både lite värme och lyser upp. Att titta in i den levande lågan skänker dessutom en viss ro.

Filtar

Har man elvärme och blir utan el i mitten av vintern så blir det kallt. Skaffa filtar så att ni håller er varma. Värmefolie tar nästan ingen plats och är mycket effektivt. 

Ficklampa

Att bära runt på ljus är inte att rekommendera. Ska du flytta dig runt i ditt hem är det bättre om du har en ficklampa. Idag finns smidiga ficklampor utan batterier som kan laddas upp med en vev (dynamo) eller genom solenergi. 

Radio

Det är viktigt att hålla sig informerad kring den rådande situationen. Vid större strömavbrott kan sådant som telefon och internet vara påverkat. Radio fungerar även vid strömavbrott. P4 är beredskapskanalen så se till att hitta den. Precis som med ficklampor finns det radioapparater som går att veva upp med dynamo eller ladda med solceller. 

Batterier

Se till att du har extra batterier. Även om du har uppladdningsbar radio och ficklampa så kan det finnas grannar som inte har det. Att hålla ihop och hjälpa varandra vid krissituationer är grundläggande. 

Kortlek

För att behålla lugnet och hålla humöret uppe är det bra att ha något att göra. En enkel kortlek kan sprida mycket glädje och hålla dig och din familj sysselsatt i flera timmar. 

Att ha tillgång till vid längre strömavbrott eller kris

Om strömmen försvinner i flera dagar kan det även bli problem med vattenförsörjningen då de flesta reningsverk behöver ström för att fungera. Förutom det som står här ovan kommer du då behöva fler saker för att klara dig. 

Mat och vatten

Torrvaror som inte blir gamla och konserver som inte behöver tillagas och som har långt eller inget utgångsdatum är nödvändigt att ha hemma. Då kyl och frys inte fungerar är det bra att försöka äta upp de färska matvarorna så fort som möjligt innan de blir för gamla.

För att klara vattenförsörjningen skall man egentligen alltid ha cirka 20 liter för varje person i hushållet ståendes mörkt och svalt i sterila dunkar. De skall sedan bytas ut ungefär en till två gånger i halvåret för att vara färskt. Har man inte plats för detta är det näst bästa att ha tomma vattendunkar eller påsar som är lätta att fylla på så att man kan fylla dem så fort man förstår att det är kris. Vattenreningstabletter är också bra att ha hemma. 

Gaskök eller spritkök

De flesta har en spis, ugn eller plattor som drivs av el. Vid strömavbrott kommer de inte att fungera och därför är det bra att ha alternativ som gör att du kan koka vatten och laga mat. Gaskök och spritkök är bra att ha hemma. Kom ihåg att även ha rätt bränsle tillgängligt så att du kan använda dem. 

Sopsäckar

Då det inte går att spola i toaletten behöver man hitta ett annat sätt att göra sig av med exkrementer. Om du trär stora svarta sopsäckar över toaletten kan man gå på toaletten som vanligt för att sedan knyta ihop och slänga säcken när den är full. 

Hygienartiklar

Mensskydd (förslagsvis menskopp), blöjor, våtservetter, toalettpapper, tvål, handsprit och liknande behövs för att hålla sig ren och frisk. 

Mediciner och förband

Ett bra krisapotek innehåller:

 • Paracetamol, ibuprofen - Antiinflammatorisk och smärtstillande
 • Medicinskt kol - Vid förgiftning
 • Jod - Om det finns risk för strålning
 • Antihistamin - Mot allergi
 • Melatonin - För att enklare somna
 • Xylocain - Salva som lindrar vid insektsbett och liknande
 • Vaselin - Mjukgörande
 • Febertermometer
 • Kompresser, sårtejp och plåster
 • Elastisk binda - Som kompression vid exempelvis stukning
 • Antibakteriell sårtvätt

Cykel

Om du och din familj behöver ta er någonstans fort så är cykel ett utmärkt färdmedel. Det är snabbare och enklare än att gå och drivs av mänsklig kraft utan bensin eller el. Cyklar är också relativt enkla att laga. Se bara till att ha ett lagningskit och en cykelpump hemma. 

Vi utför alla typer av elarbeten för både privatpersoner och företag.
9 May 2023