Hur påverkas vi av byte från 4g till 5g?

Nu är det på gång, det omtalade 5G-nätet. 5G-telefoner har börjat säljas och de första abonnemangen har kommit. Men vad är femte generationens mobilnät egentligen bra för och vad har det för betydelse i din vardag? Här går vi igenom hur vi kommer att påverkas av det nya 5G-nätet.

Börjar slå igenom brett de senaste åren

I teknikbranschen har 5G varit ett hett ämne i flera år, men det är först de senaste två-tre åren som tekniken ser ut att vara redo att börja lanseras på bred front. De stora operatörerna är redan igång med sina 5G-tjänster.

Men vad är det då bra för? Dels handlar det förstås om ett snabbare nät, men det är också mycket annat som förändras.

Kortare svarstider

En av de stora fördelarna med 5G är att svarstiderna kommer att bli mycket kortare. De kan bli så snabba som 1-2 millisekunder, något som kan jämföras med 4G som har svarstider på 50 millisekunder. Detta kommer att göra att trådlösa prylar närmast kommer att kunna kommunicera med varandra i realtid. Dessutom ökas nätets kapacitet, vilket gör att flera enheter kan vara uppkopplade samtidigt. Mycket viktigt när allt fler kopplas upp och använder nätet för att strömma video, bilder och andra tunga filer. Det kommer att bli lättare att använda mobilnätet på exempelvis evenemang där många är ute på nätet samtidigt.

Kan ge smartare hus

En annan utveckling som förutspås är att det smarta hemmet, där olika funktioner och enheter kommunicerar med varandra via nätet, kommer flytta ut i samhället. Det går att föreställa sig uppkopplade och effektiva byggnader som samverkar med varandra för att spara värme och energi.

Självkörande fordon, smarta kameror och annat som kommer att förbättra trafikflöden, soprum och återvinningsstationer som själva kan meddela när de ska tömmas. 5G ger stora möjligheter.

Använder högre och snabbare frekvenser

Varför kan då 5G vara så mycket snabbare än dagens nät? Det handlar om vilka frekvenser som används för att skicka signalerna. Högre frekvenser ger mer kapacitet, men lägre räckvidd. Med 5G kommer det alltså att behövas fler mindre mobilmaster som är placerade på mindre avstånd från varandra. 

Det går rykten om att 5G-strålning ska vara hälsofarlig, men det finns det inga vetenskapliga bevis för. Strålningen från mobiler är i sammanhanget mycket låg och anses inte öka risken för tumörer. 

Vi utför alla typer av elarbeten för både privatpersoner och företag.
14 Feb 2023