Infravärme är ett bra sätt att förlänga balkongsäsongen. Den gör det möjligt att njuta av de första vårkvällarna såväl som sena höstkvällar trots att det egentligen borde vara för kyligt för att sitta ute.
Installera infravärme på balkongen
Med en infravärmare monterad på balkongen behöver du aldrig frysa och kan njuta av din balkong ännu mer. Har du en inglasad balkong kan en värmare till och med räcka till även på vintern.
”Till balkongen kan du välja att montera en infravärmare på väggen eller i taket, men du kan också köpa en stående infravärmare. Med en infravärmare på runt 1500 watt får du värme så det räcker till en liten balkong”
Moderna infravärmare överför värme utan att värma upp luften. Det är i stället de föremål och människor som sitter under värmaren som värms upp. På så sätt går ingen energi förlorad, vilket gör en infravärmare betydligt energieffektivare än till exempel ett elelement.
Till balkongen kan du välja att montera en infravärmare på väggen eller i taket, men du kan också köpa en stående infravärmare. Med en infravärmare på runt 1500 watt får du värme så det räcker till en liten balkong. Har du en större balkong och vill ha värme nog till ett sällskap på fyra fem personer kan det i stället vara bättre att installera två värmare och låta dem samverka.
Med infravärme är det du som blir varm, inte luften
När du sitter på balkongen under en infravärmare med tillräcklig effekt blir din kropp varm, även om luften runt dig är kall. Det kan blåsa, men ingen värme går förlorad. Detta sker med hjälp av elektromagnetisk, i det här fallet infraröd, strålning. Infraröd strålning är inget som är konstigt eller ovant för kroppen. Faktum är att största delen av energin från solen kommer i form av infraröd strålning. Infraröd strålning kallas också ibland kort och gott för värmestrålning, även om det inte helt går att sätta likhetstecken mellan dessa två typer av strålning.
Infravärmare är relativt billiga, men det är viktigt att du dimensionerar infravärmen efter storleken på din balkong. Vill du kunna värma en större yta av balkongen behöver du köpa flera infravärmare, eftersom en infravärmare bara ger värme åt människor och föremål som är placerade direkt under dem.
Fast installation av infravärme ger större möjligheter
När det gäller elen så finns det två varianter av infravärmare – sådana som monteras med en fast installation och sådana som kopplas in i eluttaget med en stickpropp. Fördelen med att välja en fast installation är att dessa värmare har steglös värme, vilket gör att du kan dra ner effekten på dem. Detta är skönt när temperaturen ligger på den där nivån där full effekt på infran blir för varmt, men att sitta med det ändå är för kallt för att sitta med avslagen infravärmare. Dessutom spar det ju energi att ha infravärmaren på lägre effekt. En fast installation måste dock alltid göras av en behörig elektriker.
Vi hjälper dig gärna att dimensionera ett system med infravärmare på din balkong, och vi hjälper dig också att installera infravärmarna. Naturligtvis ser vi också till att du får en separat jordfelsbrytare kopplad till infravärmaren.
Andra inlägg
- Vad gör man med elavfall?
- Sök bidrag för energiåtgärder i ditt hus
- Elstängsel med solceller – så fungerar det
- Krislåda vid strömavbrott
- Hur påverkas vi av byte från 4g till 5g?
- Reparera eller byta vattenburen elpanna
- Så tar du bort batterisyra när den läckt
- Så sparar du el i vinter
- Vanliga orsaker till brand – en lista
- Byta och ladda batteri till åkgräsklippare - så gör du