Så gör du vid ett strömavbrott

Vad ska man göra när man har drabbats av ett strömavbrott hemma i villan eller lägenheten? Här bjuder vi på några grundläggande tips.

Den absolut vanligaste anledningen till strömavbrott är att det har gått en säkring i fastigheten. Är det inte det så är det mycket sannolikt att ditt elbolag har fått någon form av problem ledningarna. Är även dina grannar utan elektricitet och tvingats tända levande ljus, lyssna på en gammal batteriradio och sätta på stormköket? I så fall har det troligen blivit fel på en elledning.

Om det har gått en säkring – eller propp som det ofta heter i dagligt tal – så går det ofta att lösa utan att anlita en elektriker. Har en ledning gott av så bör du höra av dig till det elbolag som sköter elen i ditt område.

Om det har gått en säkring så kan man ibland tvingas leta ett tag innan man hittar den felande länken. Hittar du inte proppen i säkringsskåpet så kan det vara så att det har gått en huvudsäkring för hela bygganden som har gått. Denna säkring hittar man i många fall i ett proppskåp utanför fastigheten.

Moderna säkringar enkla att lokalisera

Modena proppar är i de flesta fall enkla att lokalisera, och de är enkla att fälla ned i så kallat offläge. Det är bara att fälla upp reglaget så kommer strömmen igång igen i det aktuella rummet.

Det kan ibland vara svårare att lokalisera vilken propp som har gått i ett gammaldags proppskåp. I många fastigheter finns det listor på vilka säkringar som går till vilka rum, men proppskåp är ofta mörka och svåra att lokalisera sig i. Känn dig runt i skåpet, proppen som har gått är alltid varm. Innan du byter ut säkringen, glöm inte att dra ut nätuttaget till lampor och andra apparater i rummet som berörs.

Överlastat system vanlig orsak till avbrott

Hittar man inte en orsak till varför det har gått en propp så kan det bero på att hela systemet har blivit överbelastat. Det kan vara för många hushållsapparater som drar för mycket elektricitet. Frysar kan exempelvis dra en hel del energi, kolla temperaturen och se om det går att justera elåtgången.

Har huvudnätet slutat fungera så är det inget du ka göra annat än att kontakta ditt elbolag. Vänta på att felet ska ordnas, det bör inte ta allt för lång tid. De flesta elbolag har idag väl utbyggda servicefunktioner och jourelektriker som kan rycka ut på kort varsel.

Problem med elinstallationer? Välkommen att höra av dig till våra elektriker i Stockholm!
9 Apr 2018