Hur många grenuttag kan man koppla ihop?

Grenuttag är perfekta att ha i hemmet när vägguttagen inte räcker till eller är för långt bort. Men det finns en gräns – en förlängningssladd klarar inte hur mycket ström som helst. Blir överbelastningen för stort så kan det bli dyrt eller i värsta fall kosta liv.

El är bland det viktigaste och det farligaste vi har i våra hem. Enligt statistik från räddningstjänsten inträffar 6000 bostadsbränder varje år, men det är bara de som har anmälts. Det finns självklart ett stort mörkertal av bränder som de drabbade släcker själva och aldrig anmäls.

På vintern är det som värst, givetvis i hög grad på grund av levande ljus. Men det är bara en del av anledningen. Uppvärmning och elinstallationer ligger också bakom många gränder.

Grenuttag klarar inte hur mycket som helst

Men hur mycket klarar en skarvsladd av? Grovt räknat kan man säga att den tål att förse 5-7 laptopdatorer, fyra kaffekokare eller två hårtorkar. Det har verkligen stor betydelse vad du kopplar in för apparater i grenuttaget. Kopplar du in för mycket elektronik till samma skarvsladd kan det orsaka överhettning och i värsta fall en brand. 

hur många grenuttag kan man koppla ihop?

På vintern kan grenuttag vara som mest riskabla. Det blir kallare ute och människor tar fram sina portabla element. Men koppla inte in ett element till ett grenuttag. De är inte byggda för att hantera den mängd av ström som krävs för ett portabelt element och kan börja brinna på grund av det höjda elflödet.

Många olyckor inträffar på vintern

Över hälften av alla husbränder inträffar under december, januari och februari. Och värmeapparater ligger bakom en stor del av dessa, ofta i kombination med ett grenuttag.

Var försiktig, och kolla både vad ditt element och ditt grenuttag klarar av innan du använder. Läs alltid innehållsförteckningen och kolla att sladdarna är hela och i toppskick.

Grenuttag eller förlängningssladd är fantastiskt användbara. Även om många i dagens ljust och fräscht-samhälle föredrar att gömma undan alla sladdar så kan det finnas tillfällen när man verkligen behöver ett klassiskt grenuttag.

På lantstället med alla dess luriga eldragningar eller på kontoret där man behöver en hel del teknisk apparatur kan det ofta vara nödvändigt med en förlängningssladd för att allt ska fungera som det ska. Ibland är det helt enkelt livsviktigt att få sladden från väggen till datorn!

Men kan vara livsfarligt också, var försiktig och dra gärna ur sladden på natten eller när du åker hemifrån.


Liknande artiklar

Är det säkert att använda en gammal brödrost?

Elektriker | Tips: så gör du vid ett strömavbrott

Så förbrukar du mindre mängd el – och sparar pengar

Vi erbjuder de allra flesta tjänster inom el och inget jobb är för litet eller för stort!
19 Aug 2020