Här är några enkla tips om hur du minskar elförbrukningen:
Sänk värmen! Detta är ett mycket effektivt sätt att spara på energikostnaden. Bara genom att sänka temperaturen någon grad där hemma med en grad så kan man minska energianvändningen med fem procent. I ett hus är det orealistiskt, och rent ut sagt onödigt, att ha samma temperatur som i en lägenhet, man vänjer sig faktiskt ganska fort vid en något lägre temperatur. Dessutom är det lättare att sova i svala temperaturer, så det finns mycket att vinna på att dra ned värmen lite på elementen.
”Byt till lågenergilampor – och släck ljuset i alla rum!”
Täta fönster och dörrar
Ett bra sätta att spara värmen är att se till att fönster och dörrar är ordentligt täta. En frånluftsvärmepump som värmer upp den inkommande luften med den varma utluften är också en bra investering när det handlar om att spara energi.
Satsa på lågenergilampor. Byt ut alla gamla traditionella lampor mot moderna, elsparande sådana. Och se till att släcka i rum du inte är i och när du går hemifrån. Självklart men ändå så lätt att glömma!
Ska du köpa en ny hushållsmaskin? Kolla alltid energimärkningar och välj det snålaste alternativet. Detta kan göra stor skillnad på lång sikt. Om det blir lite dyrare så får du garanterat tillbaka det i längden med hjälp av den lägre energiåtgången.
Stäng av tv:n helt
Stäng av elektronisk utrustning. Så kallat standbyläge räcker oftast inte för att spara el, lyser den röda lilla lampan så är en äldre tv i praktiken på. Men det finns nyare apparater där standbyläget faktiskt har en energisparande funktion.
Det finns även en hel del sparande att göra i köket. Ställ on frys på rätt temperatur, åtta grader för kylen och -18 grader för frysen, annars drar de energi i onödan. Gamla vitvaror bör också bytas ut mot nya, energisnåla varianter. Med en vattenkokare sparar du el jämfört med att koka upp på spisen.
I tvättstugan är mycket vunnet på att sänka värmen, med dagens effektiva tvättmedel räcker oftast 40 grader. Genom att sänka värmen halverar du elförbrukningen
Andra inlägg
- Vad gör man med elavfall?
- Sök bidrag för energiåtgärder i ditt hus
- Elstängsel med solceller – så fungerar det
- Krislåda vid strömavbrott
- Hur påverkas vi av byte från 4g till 5g?
- Reparera eller byta vattenburen elpanna
- Så tar du bort batterisyra när den läckt
- Så sparar du el i vinter
- Vanliga orsaker till brand – en lista
- Byta och ladda batteri till åkgräsklippare - så gör du