Dra om el i kök – Vad kostar det? Hur lång tid tar det?

Behöver du uppdatera eldragningarna i ditt kök? Här går vi igenom de viktigaste aspekterna på detta – bland annat går vi in på tidsåtgång och tid.

Allt du behöver veta om att dra el i kök

Först och främst det viktigaste och mest självklara, men som ändå många väljer att ignorera: anlita en elektriker. Särskilt i kök och andra våtrum, där el i kombination med vatten riskerar att bli riktigt farligt, är det viktigt att kompetent och erfaren personal utför arbetet. Men ändå – det är bara att titta på Arga Snickaren och andra byggprogram på TV – är det många som drar el själva med katastrofala resultat. Löst hängande sladdar och dåligt installerade uttag med mera – det kan vara livsfarligt och orsaka bränder!

Behövs nya eluttag?

När man ska renovera ett kök kommer nästan alltid frågan upp – ska vi dra om elen också? Man kan behöva fler uttag, flytta dem eller skapa nya förutsättningar. Exempelvis ställer en diskmaskin vissa speciella krav på elinstallationerna.

Typiska arbeten som görs av en elektriker vid en köksrenovering är installation av uttag, dragningar av ledningar, installation av belysning och köksfläktar med mera. Vid råder dig att kontakta en elektriker redan på ett tidigt stadium så att projektet kan planeras ordentligt redan från början.

Tidsåtgången varierar

Hur lång tid tar dragningen av el i ett kök? Det varierar förstås. Sker det i samband med en större köksrenovering så kan det ta ett bra tag, då det behöver rivas upp, kakel ska sättas med fuktspärr och det finns många aspekter som man måste fästa avseende vid. I dessa fall kan elarbetet pågå under hela renoveringen och då kan det handla om veckor. Handlar det om några få dragningar eller installation av några få LED-lampor så kan det räcka med några dagars arbete.

Samma är det med priset. Ett snabbt utfört eluppdrag blir självklart billigare, men du ska nog räkna med att det kommer att gå på minst 3-4 000 kronor. Tiden är den främsta aspekten och blir antalet arbetstimmar större så kommer priset bli högre. Materialet är en mindre del i totalpriset, såtillvida du inte behöver installera en ny elcentral, en sådan kostar en del.

USB-uttag allt vanligare i moderna kök

USB-uttag är allt vanligare i dagens hem. Med hjälp av dessa kan du på ett enkelt sätt ladda en surfplatta, en radio eller en telefon snabbt kopplas in för laddning. Många tekniska produkter säljs idag med USB-kontakt.


Liknande artiklar

Kan man behålla gammal elcentral?

Hur mycket el får man från solceller på villa?

Installera elluttag för motorvärmare

Vi erbjuder de allra flesta tjänster inom el och inget jobb är för litet eller för stort!
14 Jan 2021