Här kan du läsa om vad en elektriket har i lön och vilka framtidsutsikter det finns inom detta intressanta och omväxlande yrke.
Vad har en elektriker i lön?
Elektriker är ett populärt yrke med goda framtidsutsikter. Med tanke på det stora antal bostäder som kommer att byggas de närmaste åren kommer arbetsmarknaden för elektriker att se ljus ut. Vad man tjänar som elektriker är lite svårt att säga på rak arm, dels finns det flera olika typer av elektriker, dels tjänar man olika beroende på vilken vidareutbildning man har, var man bor och om man jobbar i privat eller offentlig sektor.
Utbildning och lärlingstid
För att bli behörig elektriker ska man först gå el- och energiprogrammet på gymnasiet. Vill man utbilda sig till elektriker senare i livet finns likvärdiga utbildningar via Yrkeshögskolan. Efter utbildningen går man i två perioder som lärling bredvid en behörig elektriker och lär sig det praktiska i yrket genom att iaktta. Under lärlingsperioden är lönen såklart lägre än för en behörig elektriker. Under den första lärlingsperioden tjänar man mellan 13- och 14000 kronor i månaden, under den andra mellan 15 och 16000 i månaden.
Därefter kan man börja arbeta som förstaårsmontör och tjänar då lite mer. Efter något år kan man bli certifierad och få allmän elbehörighet och det är då man kan ta anställning som elektriker eller starta egen firma.
Behörig elektriker
Medellönen för en behörig elektriker i Stockholmsområdet ligger på mellan 25000 och 30000 kronor i månaden beroende på ålder och erfarenhet. Månadslönen kan dock bli högre än så med extraersättningar och obekväm arbetstid. Som elektriker behöver man egentligen aldrig sakna arbete och man kan jobba i princip hur mycket som helst. Dock är det ju ett riskabelt yrke där det gäller att ha huvudet på axlarna och tänka på vad man gör, så det gäller att alltid försöka vara utvilad.
Egen firma
Allra mest tjänar en elektriker med egen firma. Får du spinn på jobben, vilket kan gå ganska snabbt om du startar eget i ett storstadsområde, kan du i princip vara sysselsatt hela tiden och redan efter ganska kort tid anställa fler elektriker till din firma och tjäna ännu mer osv. Att vara egen företagare inom hantverkarbranschen kan dock vara stressigt och bäst är kanske att gå ihop några stycken och starta eget tillsammans.
Offentligt och privat
Som anställd elektriker tjänar man faktiskt mer i offentlig än i privat sektor, vilket är tvärtom mot hur det brukar vara. En anledning kan vara att des må privata firmorna är så många och konkurrerar om jobben. Så ska du vara elektriker i den privata sektorn är det kanske bäst att vara den som driver firman.
Fritt och omväxlande
De som jobbar som elektriker tycker oftast att det är ett fritt och omväxlande jobb, och är man villiga att jobba extra hårt i perioder kan man tjäna riktigt bra. Nackdelarna är väl att det är ett riskfyllt jobb som ibland kan vara stressigt, som på ett bygge där många olika typer av hantverk ska utföras samtidigt. Som installationselektriker jobbar man dessutom ofta i folks hem, vilket en del tycker är intressant och vissa andra känner sig mer obekväma med.
Det tar ett tag att bli elektriker, utbildning och lärlingstid är lång och många väljer en annan bana redan efter något år som behörig elektriker. Det är dock en kunskap man kan ha nytta av hela livet, så en elektrikerutbildning är aldrig bortkastad.
Andra inlägg
- Vad gör man med elavfall?
- Sök bidrag för energiåtgärder i ditt hus
- Elstängsel med solceller – så fungerar det
- Krislåda vid strömavbrott
- Hur påverkas vi av byte från 4g till 5g?
- Reparera eller byta vattenburen elpanna
- Så tar du bort batterisyra när den läckt
- Så sparar du el i vinter
- Vanliga orsaker till brand – en lista
- Byta och ladda batteri till åkgräsklippare - så gör du