Dimmers med timer - finns det sådana och är det i så fall en bra idé?
Den nya tekniken ger oss ständigt nya lösningar. Lösningar som förenklar vår vardag och som dessutom ger oss ekonomiska fördelar. Dimmers med timer är ett exempel på en innovation som kan spara både pengar och samtidigt också ge oss vardagliga fördelar.
Idag kan alla få ett smart hem. Detta genom att använda olika system som förenklar vardagen och som kan styras via mobiltelefonen och där man endast behöver koppla sig mot bluetooth. Har du exempelvis önskemål om att själv kunna styra ljusflödet i ditt hem så är detta långt ifrån en omöjlighet. Detta kan illustreras av att många exempelvis vill vakna på ett mjukt sätt snarare än till alarmets aggressiva signal.
Genom att använder dimmer med timer så kan man i sovrummet ge sig själv en möjlighet att vakna av ett stegrande - men behagligt - ljus där man själv också väljer intervallerna. Det är ett exempel på där dimmers med timer kan användas. Ett annat handlar om att placera sådana i exempelvis anslutning till ett terrarium eller ett akvarium och därmed också ge djuren i dessa rätt förutsättningar.
Rent ekonomiskt så har en timer alltid gett oss fördelar. Samma sak gäller rent trygghetsmässigt och sett till bekvämligheten. Vem har inte använt en timer för exempelvis ugnen eller kaffebryggaren? En timer gör skillnad och att det numera går att koppla en sådan till ljuskällor är en stor fördel.
Plejd - en lösning rekommenderad av elektriker
En lösning som slagit igenom på bred front handlar om Plejd, ett system som verkligen har potential att förvandla ett vanligt hus till ett smart sådant. Plejd är en lösning som rekommenderas av många elektriker - vilket säger en hel del om både effekt och säkerhet - och det innebär, förenklat, att man kopplar in en dosa bakom en befintlig lampknapp. Detta blir då en gateway där man kopplar sig, via mobilen och genom bluetooth, och kan styra hela hemmets - eller enskilda rums - belysning.
Rent konkret så kan du alltså genom den här lösningen välja att dimra ljuset när du sitter i soffan och ser på en film, du kan slå på alla lampor när du vaknar, du kan släcka dem när du går och lägger dig och så vidare. Allt ljus och alla ljuskällor kan styras via din mobil och genom en specifik app - där du har ett eget användarnamn.
Tjänsten är även möjlig att bygga ut. Skulle du exempelvis åka utomlands så kan du utvidga tjänsten så att det även finns en möjlighet att styra ljuset utan att använda bluetooth. Detta ger i sin tur en större säkerhet: du kan ge illusionen av att vara hemma genom att tända och släcka lampor och därigenom också ge en potentiell inbrottstjuv kalla fötter. Plejd används idag av 270.000 svenska hushåll. Inte mycket tyder på att den siffran kommer sjunka i framtiden. Det är en enkel väg till ett smartare hem. Det enda som behövs är en behörig elektriker och en mobiltelefon.
Andra inlägg
- Vad gör man med elavfall?
- Sök bidrag för energiåtgärder i ditt hus
- Elstängsel med solceller – så fungerar det
- Krislåda vid strömavbrott
- Hur påverkas vi av byte från 4g till 5g?
- Reparera eller byta vattenburen elpanna
- Så tar du bort batterisyra när den läckt
- Så sparar du el i vinter
- Vanliga orsaker till brand – en lista
- Byta och ladda batteri till åkgräsklippare - så gör du