Vanliga orsaker till brand – en lista

Varje år inträffar mellan 20 000 och 25 000 bränder i svenska bostäder. Totalt omkommer runt 100 personer i hemmabränder varje år. Många av dessa har med el att göra – exempelvis är den överlägset vanligaste brandorsaken spisar som glömts påslagna. Detta är dessutom en brandorsak som tycks öka.

Många olyckor och dödsfall uppstår på grund av bristande eller obefintlig säkerhetsutrustning. En fungerande brandvarnare är den viktigaste säkerhetsåtgärden mot bränder. Nästan alla svenska hem är utrustade med brandvarnare, men de fungerar inte i vart tionde fall.

Bränder vanligast i köket

Den plats i hemmet där bränder oftast uppstår är köket, så mycket som en tredjedel av det totala antalet. Näst vanligast är skorstenen (så kallad soteldsbrand). En hel del bränder uppstår även i vardagsrummet, på balkongen, i pannrum och sovrum. I dessa fall handlar det ofta om olika tekniska apparater som har kortslutit och orsakat en brand.

Räddningstjänsten rycker varje år ut på runt 5000 bostadsbränder, varav en tredjedel alltså orsakas av spisar som inte stängts av och det har stått och torrkokat en kastrull. Som en jämförelse kan vi säga att levande ljus “bara” orsakar ett hundratal bränder ett vanligt år.

Levande ljus är den brandorsak som svenskarna tror är vanligast, enligt undersökningar som gjorts med jämna mellanrum, men så är det alltså inte, ens i juletid.

Fem huvudklasser

Brandskyddsföreningen har identifierat fem huvudklasser för brandorsaker i hemmet:

Spisen. Mat glöms på en platta som är på eller spisen råkar gå igång av misstag.

Eld i eldstad. Så kallad soteld uppstår när det eldas i kamin eller öppen spis

Rökning. Trots att allt färre personer röker står framförallt sängrökning för en hel del bränder i hemmet.

Levande ljus. Inte minst i juletid händer det att stearinljus gör så att det fattar eld i exempelvis gardiner.

Elektriska apparater. Kortslutningar och andra elfel i TV, tvättmaskiner, brödrostar, torktumlare, frysar med mera. Jordfelsbrytare är den bästa försäkringen mot detta.

Brandorsaker – hela listan

Slutligen, här är listan med de vanligaste brandorsakerna i svenska hem:

 1. Spis – 59,7%
 2. Annan – 13,3%
 3. Tekniskt fel – 7,5 %
 4. Okänd – 6,5%
 5. Värmeöverföring – 4,3%
 6. Levande ljus – 3,4%
 7. Självantändning – 1,5%
 8. Rökning – 1,4%
 9. Anlagd brand – 1,3%
 10. Soteld i skorsten – 0,6%
 11. Övrigt – 0,6%
Vi utför alla typer av elarbeten för både privatpersoner och företag.
15 Aug 2022