Så tar du bort batterisyra när den läckt

Vem har inte varit med om att hitta gammal elektronisk utrustning som har en otrevlig massa i batteriutrymmet? Eller behöver du kanske rengöra polerna på ditt bilbatteri? 
Här går vi igenom hur du på ett effektivt och säker sätt avlägsnar batterisyra så att din utrustning fungerar som den ska igen.

Vad är batterisyra?

Först lite grunder om batterisyra. Vad är det egentligen? När alkaliska ämnen läcker kallas lösningen ofta just “batterisyra” trots att det egentligen inte är syra. Istället handlar det om ett starkt basiskt ämne som heter kaliumhydroxid. När dess celler laddas bildas vätgas, som så småningom bygger upp ett så högt tryck att det skapar en öppning den kan ta sig ut ut. Detta leder till att det kommer in koldioxid i batteriet. Det blandas i sin tur med kaliumämnet och skapar till slut ett kristalliserande läckage. Det är nu du måste rengöra den elektroniska utrustningen från “batterisyran”. 

Vad du behöver för att rengöra batteriet?

Detta behöver du när du ska rengöra läckage från ett läckande alkaliskt batteri:

  • Skyddsglasögon är en stark rekommendation
  • Citronsaft eller liknande syra, exempelvis vinäger
  • Tandborste eller liknande liten borste
  • Lätt fuktade pappershanddukar
  • Gummihandskar
  • Eventuellt dielektriskt fett

Citronsaften neutraliserar och gör jobbet

Börja med att ta på dig glasögon och handskar. Öppna sedan batteriutrymmet för att plocka bort batterierna på ett korrekt sätt. Om det finns någon lös korrosion så bör den borstas bort.

Placera lite av citronsaften och fördela den med en borste. Eftersom läckaget består av ett basiskt ämne kommer citronsaften att neutralisera den.

Det sista steget upprepas tills allt det läckta är borta. Torka sedan upp med pappershandduken. Men använd inte för mycket vatten, det kan förvärra problemen genom att kontakterna oxideras. Om kontakterna är mycket rostiga eller har skadats kan du använda slipmedel, kanske sandpapper, som kan rengöra ned till basmetallen.

Många kontakter är pläterade med nickel och kan därför vara extra känsliga för rost, inte minst om korrosionen har tagit sig igenom pläteringen. Det dielektriska fettet kan du använda för att skydda kontakterna. 

Vi utför alla typer av elarbeten för både privatpersoner och företag.
16 Nov 2022