Så sparar du el i vinter

Snart är det vinter – och som alltid under det kalla halvåret finns det mycket att tjäna på att spara el. Här bjuder vi på några enkla sätt att minska elräkningen.

Tänk på värmen

När termometern står en bit under noll är det lockande att skruva upp värmen där hemma. Men det är viktigt att komma ihåg att uppvärmningen är en väldigt stor del av ett hushålls energiförbrukning – ofta så mycket som 60 procent. En sänkning av temperaturen med en grad gör att du kan spara hela fem procent i uppvärmningskostnad. Den rekommenderade inomhustemperaturen är 20 grader, men 19 grader är för de flesta en fullt acceptabel temperatur. I sovrum är rekommendationen 16-18 grader eftersom de flesta sover bättre i svalare temperatur. Ett utmärkt läge att spara på elen samtidigt som du får bättre nattsömn på köpet!

Tvätta dig energismart

Det är självklart viktiga att hålla sig ren – vi uppmanar inte till att slarva med hygienen. Men det kan vara värt att tänka på hur länge du står under varmvattenkranen. Väljer du att duscha i fem minuter i stället för en kvart kan du minska årsförbrukningen med hela 500 kWh i genomsnitt. Om du dessutom stänger av vattnet medan du schamponerar håret och tvålar in dig så sparar du ännu mer. Och ärligt talat – visst kan det vara skönt att stå länge i duschen men nödvändigt är det verkligen inte.

Kyl maten på rätt sätt

Dagens kylskåp drar redan mindre energi jämfört med äldre modeller. Det går dessutom att minska elförbrukningen ännu mer genom att se till att de har rätt temperatur. Sex plusgrader i kylen och 18 minusgrader i frysen räcker med god marginal. Dessutom är det bra att frosta av med jämna mellanrum – då drar klimataggregatet mindre energi. På vintern går det dessutom lika bra att kyla matlådor utomhus – du behöver inte alltid ställa in dem i frysen.

Smart uppvärmning av maten

Genom att lägga lock på kastrullen när du kokar upp vatten kan du faktiskt minska energiförbrukningen med så mycket som en tredjedel. En vattenkokare är också ett energisnålt alternativ. Och när det handlar om att värma upp mindre mängder mat är mikrovågsugnen ofta ett energisnålare alternativ än spisen.

Stäng av

Under de kalla månaderna är det lockande att krypa ned i soffan, ta fram chipsen och mysa framför en streamad tv-serie på någon skärm. Men kom ihåg att stänga av ordentligt, apparater som står och lyser rött på stand by slukar faktiskt hela två procent av landets totala förbrukning av el. 

Vi utför alla typer av elarbeten för både privatpersoner och företag.
13 Oct 2022