Så får du din externa hårddisk att hålla längre

Att dagens datorer har större hårddiskar än någonsin tidigare är något som gör att många invaggas in en falsk säkerhet.

Vad händer om disken brinner? Därför rekommenderas att man även investerar i en extern hårddisk dit man hela tiden kan säkerhetskopiera viktigt innehåll. På det sättet är man säker, men givetvis så finns även en följdfråga: vad händer om den externa hårddisken går sönder?

Skydda den externa hårddisken från damm

För att få en längre hållbarhet på en extern hårddisk så handlar det egentligen inte om mer än att städa och rengöra den med jämna mellanrum. Som vid all teknisk apparatur så är damm en fiende och genom att hålla hårddisken ren genom dammsugning och genom att torka av den med en microfiberduk så minskas riskerna att den går sönder radikalt.

Ett annat sätt att städa den externa hårddisken handlar om rensning: hur mycket av det som finns lagrad behövs egentligen? Rensa ur det som inte längre fyller någon funktion eller relevans. Du kan även passa på att säkerhetskopiera viktiga saker till olika USB-minnen - detta som svar på frågan om ifall någonting skulle hända din externa hårddisk.

Molntjänster istället för en extern hårddisk

Många har redan tagit steget och börjat använda olika molntjänster istället för en extern hårddisk. En bra lösning. Genom att spara saker och information i molnet så slipper du allt besvär med att säkerhetskopiera och du kan dessutom lagra nästan obegränsat med information. Det finns en viss skepsis kring molntjänster och säkerhet. Detta känns helt enkelt inte särskilt tryggt att lagra viktig - i många fall hemlig information - på en icke-fysisk plats.

Faktum är emellertid att dagens molnleverantörer erbjuder lösningar för både företag och privatpersoner med extremt hög säkerhetsnivå. Det finns flera olika undersökningar och studier som visar på att det är betydligt svårare för en hacker att göra intrång i en molntjänst än i exempelvis ett datasystem hos ett företag. Däri ligger det således inga risker för dig.

Molnet är en bra lösning där du slipper ha en massa externa hårddiskar liggande och som du kanske inte riktigt vet vad de innehåller. Annars fungerar även kombinationen moln och hårddisk utmärkt: kopiera de absolut viktigaste sakerna och ha dessa på en extern hårddisk medan du förvarar allt det andra i molnet. Molntjänster är framtidens melodi och det är bra både sett ur den egna bekvämligheten, ur säkerhetsperspektiv, kostnader och sett till miljön. Ta steget och upptäck fördelarna!

Elektriker med fokus på din säkerhet.
18 Aug 2021