Byta och ladda batteri till åkgräsklippare - så gör du

Batteriet i en batteridriven gräsklippare kan antingen vara automatiskt eller inte. Är det automatiskt kan du enkelt koppla in laddaren och låta den ladda upp batteriet. Men, om gräsklipparen inte är automatisk måste du vara betydligt mer vaksam eftersom det finns en risk att batteriet kan bli överladdat och förstört. Är du i färd med att köpa en ny gräsklippare ska du satsa på en med automatisk uppladdning för att slippa krångel.

Om din gräsklippare inte kommer med två batterier kan det vara mycket värt att köpa ett extra som du kan använda om det ena laddar ut eller går sönder. Har du en stor gräsmatta att klippa kan detta nästan vara ett måste.

Byta batteri på sin åkgräsklippare

Ett batteri på en åkgräsklippare håller tyvärr inte för evigt. Vanligtvis håller de i drygt fem säsonger innan de behöver bytas ut. Hela gräsklipparen och dess batteri slits olika beroende på hur mycket och ofta man klipper.

Ofta märker du att batteriet börjar bli dåligt för att det inte orkar klippa lika länge. Batteriet skall vara fulladdat efter 8 timmar och inte läcka energi under tiden det inte används. När gräsklipparen inte ens hinner tillbaka till laddningsstationen innan den lägger av är det hög tid att byta batterier.

Försiktighetsåtgärder vid batteribyte

Felaktig hantering av batterier kan leda till att de börjar brinna eller exploderar. Därför är det väldigt viktigt att du ser till att läsa manualen till gräsklipparen innan så att du vet exakt hur du skall ta ut batteriet. Känner du dig osäker är det bättre att du går tillbaka till din återförsäljare och ber dem hjälpa dig. Olika fabrikat och modeller har olika typer av tillvägagångssätt. Dessutom skall du se till att du har på dig skyddsglasögon, befinna dig i ett välventilerat utrymme och inte tippa batteriet eller öppna några ventillock.

Kvarstår problemet trots nytt batteri?

Då kan det vara generatorn det är fel på. Du kan enkelt testa om generatorn är trasig genom att sätta på strålkastaren på din åkgräsklippare. När du stannar motorn skall ljusen dämpas. Gör de inte det så är det troligtvis fel på din generator. Du kan också kolla en extra gång så att batterikabeln och andra kablar ser hela och oskadda ut.

Serva din åkgräsklippare

Det är inte bara batteriet och generatorn som kan behöva tillsyn.

Gör rent och smörj

Börja med att göra rent gräsklipparen med en borste. Borsta bort torr jord och gräs som finns på gräsklipparen. Undvik att använda högtryckstvätt då den kan spola bort skyddande färg och ge dig problem med rost. Du kan dock använda tryckluft om du har svårt att komma åt. Borsta även rent knivarna. Använd sedan kallavfettningsmedel för att lösa upp oljesmuts. Smörj styr- och reglagevajrarna med motorolja och framhjulslagret med molybdendisulfidfett.

Se över knivarna

Att knivarna är vassa och rätt inställda på din gräsklippare är essentiellt för att gräsklipparen skall fungera bra. Ställ gräsklipparen i ett läge så att du kan kontrollera knivarna och ses så att de är vassa och fungerande. Skulle knivarna behöva bytas ut eller servas är det bäst att vända sig till ett auktoriserat serviceställe eller till din återförsäljare.

Däck och remmar

Titta på remmarna så att de är fina och helt utan sprickor eller flisor. Ser de slitna ut kan det vara dags att byta dem. Du skall också kolla däcken så att de har ett jämt lufttryck och överlag ser hela ut.

Vi utför alla typer av elarbeten för både privatpersoner och företag.
6 Jul 2022