Byta batteri till MacBook Air – en guide

Mac-datorer med inbyggda batterier skall bara bytas i en Apples butik eller av en auktoriserad Apples servicepartner. Om du öppnar din MacBook Air och försöker byta batteriet själv så kan du skada din utrustning. Den typen av skador omfattas inte av garantin.

I Apples ettårsgaranti ingår utbyte av defekta batterier. Ifall du har köpt till en förlängd garanti såsom AppleCare Protection Plan så ersätter Apple batteriet utan någon kostnad om det har 80 procent eller mindre av den ursprungliga funktionen.

Alla batterier är förbrukningsvaror, även laptop-batterier. Om batteriet håller dåligt efter några år så betyder inte det alltid att du kan reklamera det. Konsumentverket säger att man som konsument kan förvänta sig en livslängd på 2-3 år beroende på användning. Apple tycker att du bör byta batteri när din dator har uppnått ett visst antal laddningscykler, det brukar vanligtvis vara 1000. Med en laddningscykel menas från det att datorn har ett tomt och urladdat batteri tills dess att den har ett fulladdat batteri.

Kontrollera batteriet på din MacBook Air

Du kan själv kontrollera skicket på batteriet i batteriets statusmeny eller under Batteriinställningar.
Om du har Operativsystemet Big Sur ska du gå till Systeminställningar och klicka på Batteri eller välja Batteri i sidofältet och sedan klicka på Batterihälsa. Har du operativsystemet Catalina eller ett tidigare operativsystem så kan du hålla ned Option-tangenten och klicka på det lilla batteriet i menyraden uppe till höger för att visa batteriets status. Där står det sedan om batteriet är normalt eller om service behövs.

​​Om din MacBook Air inte laddar som den ska

Kontrollera först så att du har rätt wattantal. De senaste modellerna av MacBook Air har ett lägre wattal än de som tillverkades innan 2018. Du kan alltid prova att stänga av och sätta på datorn samt prova andra eluttag i närheten av där du befinner dig.

Om du nyttjar optimerad batteriladdning händer det ibland att batteriet inte visas som helt fulladdat, även om strömadaptern har varit i och laddat datorn under en längre tidsperiod. Det är vanligt och en inbyggd åtgärd som gör att batteriet får en ökad livslängd.

Andra fel som drar batteri

Det kan finnas andra fel på din MacBook Air som drar batteri. Det kan till exempel vara något fel på dina fläktar som gör att de hela tiden jobbar hårdare än de behöver vilket såklart tröttar ut din dator. Om du upplever att fläktarna går på utan att du förstår varför så kan du prova att nollställa SMC, det går dock bara på Intel-baserade datorer. Är det en dator med Apple-chip kan du starta om den eller stänga och öppna locket. Om inte det fungerar kan det vara läge att byta fläktarna.

Så spar du på batteriet till din laptop

Det bästa är att från början ta hand om ditt batteri så gott du kan. Vi har listat några saker som kan förlänga batteritiden på din dator.

 • Starta om datorn.

  Även om datorer i dag är gjorda för att vara på under lång tid är det bra att starta om dator ibland. Det gör att datorn avslutar onödiga processer som körs i bakgrunden.

 • Sänk upplösningen

  Skärmen drar överlag väldigt mycket ström. Om du inte behöver hög upplösning för att jobba så kanske du kan dra ner den lite.

 • Släck

  Både tangentbordsbelysningen och skärmens belysning drar energi. Vill du spara in den kan du med fördel släcka ner.

 • Gör plats för ventilation

  Varma datorer gör att fläkten får jobba hårdare se därför till att datorn har bra tillgång till ventilation genom att stå på ett hårt och plant underlag.

 • Koppla ner

  Om du inte måste vara uppkopplad på wifi eller med Bluetooth så kan du koppla ner de nätverken. Att vara uppkopplad kräver ström.

Elektriker med fokus på din säkerhet.
9 Jan 2022