Bli av med dåligt ljud i högtalaren på iPhone eller Android

En guide till att fixa dåligt ljud eller distortion i högtalaren på din telefon

Har du problem med distorsion eller dåligt ljud på din högtalare till din Iphone eller Android? Det finns en hel del du kan göra för att få till drömljudet. Läs vidare!

Hör du inte personen du pratar med på din smartphone? Hör du sprakande, statisk elektricitet eller har du några andra problem med ljudkvaliteten?

För att åtgärda dessa problem, här är några tips som kan hjälpa dig på vägen:

  • Gör en ordentlig kontroll av enhetens ljudinställningar. Om du har en enhet med ringsignal och ljud flytta ner reglaget nedåt från rött till grönt (inställningarna skiljer sig mellan olika system). Har du ljudet för högt inställt i grunden så finns risken att det blir distorsion och andra ljudproblem.

  • Rengör mottagare och högtalare på din device. Börja med att plocka bort att bildskärmsskydd, skyddsfilmer eller fodral från enheten. Kolla därefter om högtalarens öppning är igentäppt eller smutsig. Om det finns smuts och damm i öppningen så kan du rengöra den försiktigt med en liten borste. Det är viktigt att först försäkra sig om att borsten är ren och torr, annars finns risken att ljudproblemen förvärras. Vatten och ny modern teknik hör inte ihop!

  • Kontrollera ljudet på din enhet. På en iPhone kan du gå in i inställningarna och dra ringsignal och påminnelser fram och tillbaka några gånger. Om du inte hör något ljud eller om reglagen är nedtonade så kan din högtalare behöva servas av en tekniker. Kontakta din närmaste affär som fixar smartphones eller kontakta support. Liknande åtgärder kan även göras på en Android.

  • Testa att ringa ett samtal. Om du hör ljud, prova att ringa ett samtal och slå på högtalartelefonen. Om du fortfarande inte hör något eller om det fortfarande märks statisk elektricitet eller sprakande så kan det vara mottagningen som är problemet. I det här läget kan du prova att ringa igen senare eller från en annan plats.

Kolla att skyddet är korrekt

En annan av de vanligaste orsakerna till dåligt ljud i en smartphone är locken/skydden/fodralen. Det finns massor av tillverkare av dessa tillbehör och det är långt ifrån alltid som dessa är anpassade för att skapa ett bra ljud på enheten. Är det dålig kvalitet på tillbehöret kan ljudkvaliteten ofta bli lidande. Hålen för högtalarna kan vara för små eller felplacerade. Ta bort skyddet/fodralet och testa om ljudet låter bättre utan.

En annan väg att gå är att skaffa en app som förbättrar ljudet, på såväl iPhone som Android finns ett flertal sådana. En extern högtalare med Bluetooth är också ett bra tips om du vill ha ett ljud med bättre kvalitet och tyngre bas. Se bara till att den är kompatibel med just din telefon.

Elektriker med fokus på din säkerhet.
18 Sep 2021